Go to the page content
3 min. leestijd

Er zijn steeds meer behandelingen zonder operatie beschikbaar voor gewichtsverlies, bijvoorbeeld met behulp van medicatie of een maagballon. Deze behandelingen kunnen je helpen bij het verlagen van je gewicht of ondersteunen bij het behouden van je gewicht.

Behandelingen zonder operatie

Afvallen met medicatie

Er zijn momenteel 4 receptgeneesmiddelen beschikbaar in Nederland die ingezet kunnen worden bij volwassenen met (ernstig) overgewicht. Deze geneesmiddelen zijn alleen verkrijgbaar op recept van een arts. Sommige middelen worden vergoed vanuit de basisverzekering en andere niet. Kijk voor meer informatie over de verschillende geneesmiddelen op: Behandeling obesitas

Geneesmiddelen voor het behandelen van ernstig overgewicht kunnen je helpen bij het verlagen van je gewicht of ondersteunen bij het behouden van je gewicht. Hoe deze geneesmiddelen precies werken, verschilt per geneesmiddel. Zo helpen sommige geneesmiddelen het verzadigingsgevoel te verhogen en het hongergevoel te verlagen, dit kan leiden tot gewichtsverlies.

Maagballon

Naast medicatie is het ook mogelijk om een maagballon te plaatsen. De maagballon wordt onder begeleiding van een arts endoscopisch geplaatst of doorgeslikt. Vervolgens wordt deze in de maag gevuld met vloeistof. Een maagballon blijft 16 weken tot 6 maanden zitten en vermindert het hongergevoel. Momenteel wordt het plaatsen van een maagballon niet vergoed vanuit het basispakket.

Wil je meer weten over behandelingen die jou kunnen helpen met afvallen? Ga dan het gesprek aan met je zorgverlener.

Was dit nuttig voor jou?

Misschien vind je dit ook interessant