Go to the page content

Gezonde eetgewoontes & voldoende lichaamsbeweging

4 min. leestijd

Vergeet het wonderdieet. Dit bestaat namelijk niet. Sterker nog, een streng dieet kan juist een tegengesteld effect hebben en op de langere termijn ervoor zorgen dat je (weer) meer aankomt. Lees hierover meer in het artikel ‘de oorzaken van overgewicht en obesitas’. Alhoewel een streng dieet vaak niet de oplossing is, is een gezonde voeding en leefstijl wel de basis voor een gezond gewicht. Zo kun je proberen de juiste keuzes te maken in voeding maar ook de hoeveelheid voeding op een dag beperken.

In het geval van (ernstig) overgewicht zal jouw zorgverlener, zoals een diëtiste, jouw eetpatroon samen met jou analyseren en dit meenemen in het opstellen van jouw gewichtsbeheersplan. Is er bijvoorbeeld een specifiek tijdstip van de dag waarop je doorgaans de neiging hebt om veel of ongezond te eten? Waar eet je meestal? En eet je bijvoorbeeld meer wanneer je jezelf moe, gestrest of verdrietig voelt? De antwoorden op deze vragen kunnen jou uiteindelijk helpen een duurzamere relatie met voedsel te ontwikkelen. Zoek jij een diëtiste die jouw kan helpen een gezond eetpatroon te ontwikkelen? Kijk dan hier voor een zorgverlener in de buurt.

Daarnaast kan voldoende lichaamsbeweging je helpen wanneer je af wilt vallen. Je hoeft niet elke dag een marathon te rennen en je hoeft ook niet meteen een abonnement op de sportschool te nemen. Kleine aanpassingen kunnen al een verschil maken. Begin bijvoorbeeld met een beetje extra beweging in je dagelijks leven. Als je voor je werk bijvoorbeeld veel zit, kan elk uur opstaan en een aantal minuten rondlopen al verschil maken.

Was dit nuttig voor jou?

Misschien vind je dit ook interessant