Go to the page content
Medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicijnen

2 min. leestijd

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan gewichtstoename tot gevolg hebben. De helft van de patiënten die hulp zoekt vanwege ernstig overgewicht, gebruikt één of meerdere soorten medicatie, die als bijwerking gewichtstoename veroorzaken. Bekende voorbeelden zijn antidepressiva en bepaalde medicijnen met corticosteroïden, zoals prednison. Wat minder bekende voorbeelden zijn inhalatiepuffers of antihistamine.

Ook bij deze groep medicatie heeft dit te maken met de aanwezigheid van corticosteroïden, een ‘zusje’ van het stresshormoon cortisol. Wanneer iemand veel corticosteroïden binnenkrijgt, kan dit zorgen voor een verhoogd cortisolniveau en een toename van de eetlust.

Als je dagelijks afhankelijk bent van je medicijnen, kun je hier waarschijnlijk niet direct iets aan veranderen. Het kan je echter wel helpen om meer te leren over het mogelijke effect van jouw medicijnen op je gewicht. Zo kun je samen met je arts bespreken hoe je hier het beste mee om kunt gaan en kijken of er mogelijk alternatieven zijn.

Gebruik jij medicatie en twijfel je over het effect op jouw gewicht? Bespreek dit dan met je zorgverlener.

Medicijnen
Was dit nuttig voor jou?

Andere oorzaken: