Go to the page content
Onze genen

Genetische aanleg

5 min. leestijd

Je kunt aanleg hebben voor het ontwikkelen van overgewicht, je genen kunnen hier namelijk een rol in spelen. Net zoals we geboren worden met een bepaalde oogkleur en haarkleur, kunnen we geboren worden met de aanleg om overgewicht te ontwikkelen.

Onder andere bij tweelingstudies is dit duidelijk te zien. Twee-eiige tweelingen kunnen in exact dezelfde omgeving opgroeien, maar een totaal andere lichaamsomvang ontwikkelen, terwijl eeneiige tweelingen in een totaal andere omgeving kunnen opgroeien (bijvoorbeeld na adoptie), maar bijna altijd dezelfde lichaamsomvang ontwikkelen.

Voor veel mensen is deze mogelijke invloed op overgewicht nog onbekend. Maar wat betekent dit in de praktijk, en hoe kun je hier het beste mee omgaan?

 

Dezelfde genen, een nieuwe omgeving

Onze genen zijn de afgelopen honderd jaar niet veranderd. Sterker nog, zelfs over de afgelopen 50.000 jaar zijn ze grotendeels gelijk gebleven. Maar wat wel veranderd is, is onze leefomgeving.

Vanuit onze natuurlijke aanleg hebben we een voorkeur voor een energierijk voedsel. Dit komt doordat we 50.000 jaar geleden te maken hadden met voedselschaarste. Je had destijds meer kans om te overleven als het lichaam goed was in het opslaan van energie als vetweefsel. De hersenen pasten zich hier vervolgens op aan en gingen continu op zoek naar lekkere, calorierijke voeding die het lichaam makkelijk kon opslaan als vetweefsel.

Tegenwoordig zijn vette en energierijke voedingsmiddelen makkelijk verkrijgbaar, maar onze hersenen hebben zich daaraan niet aangepast.

 

Maar kun je dan wel iets aan je overgewicht doen?

Ja, je kunt er iets aan doen. Al is dit zeker niet altijd makkelijk en zijn snelle oplossingen niet altijd de beste oplossingen. Juist omdat iedereen anders is en een ander genenpakket heeft, kunnen we verschillend reageren op verschillende behandelingen. Wat voor de ene persoon wel werkt, werkt voor de ander juist niet.

Een behandeling die volledig is afgestemd op jou als persoon, met de juiste zorg en bijsturing, is daarom van groot belang. Lees meer over de verschillende behandelmethoden voor (ernstig) overgewicht in dit artikel.

Onze genen
Was dit nuttig voor jou?

Andere oorzaken: